Rice Distribution in Dac Lac county -  Jan 3rd, 2014

This year, our Rice project was focused on helping the flood victims in Dac Lac county (in the central part of Vietnam).   Thank you all very much for your overwhelming support.  We have raised 15 tons and 100 kilos of rice and 755 boxes of noodles, and have distributed it to 755 needy families.

We were told that this is the largest rice drive to ever happen in Dac Lac county, and, not only that, our help was spread evenly across all ethic groups and birthtowns.   Dac Lac is the new frontier and is comprised of poor people from all over Vietnam. The local people shared with us that most charities only helped specific groups that came from a specific birth towns.  For example, some charities only helped people from Ha Tinh (a town in northern Vietnam), some only helped people from Ba Tri (a town in southern Vietnam), etc.   That usually means that not everyone will get help, especially the ones who can't speak Vietnamese.  These are the people known as the Minorities.

Because the people are so poor here, the selection process was done very carefully to avoid potential riots.   It's easier  for a riot to happen in Dac Lac not only because the people are poorer, but also because people come from different regions within Vietnam, they don't have the neighboring love for each other like we would see in a traditional town.
Every family in the 4 villages that we distributed rice participated in the selection
process, and they know exactly who got the rice and why.    The atmosphere so tense that a local official refused to carry a bag of rice for an elderly woman because he was afraid someone might mistakenly believe he was taking the rice for himself, which could stir up a riot. These details are meant to inform you that every single bag of rice was given to a very needy family.

Everyone was very happy and grateful of our help.   Just like in all rice distributions that we have done, where there are tears of joy, there are always some tears of sorrow.  There are always the families not on the chosen list standing by just in case we have some extra bags, only to go home in despair.   Our accounting was done very accurately and we computed everything to the dollar; unfortunately, it's very unlikely for us to ever have anything extra.
.
This project was made possible by the following friends:
Anh Ly, Hieu Pham, Quang Lang, Khanh Rolla, Kelvin Tran, Nhu Nguyen, Mai Huong Nguyen, Mike and Nicole Nguyen, Tiffany Le, Phuong Tran, Nhu Nguyen ,Mong Diep Le, Cuc Hood, Lieu Thai, Michelle Nguyen, Che Tung, Phuong Khanh Nguyen, Xuan Hoa Pham, Hong Lien Che, Linh Trieu, Trinh Pham, Toan Bui, Michelle Mai Nguyen, Linda & Tanh Nguyen,Trina Nguyen, Long Tran & Hanh Pham, Phuong Mai Bui, Kim & Red Roberts, Dang Tho Tho, My Hanh Pham, Lam T Huong, Gia Đình Bùi Đắc Hùm, Johnny Q. Le, The Chu Family, The Baker Family, Son Quach, Dat Vo, Suong Pham, Melissa Le,  Tran Trinh Thy, and several Anonymous donors.

On behalf of the people of Dac Lac, thank you very very much and God bless.

Please click on the links below to view the pictures of the distributions in Dac Lac:

Pictures taken while loading rice and noodles on/off the truck

Ea Roc Village - 2 tons of rice and 100 boxes of noodles  (100 recipients)
La Lop Village - 6 tons of rice and 300 boxes of noodles (300 recipients)
Ia Rve Village - 4 tons of rice and 200 boxes of noodles (300 recipients)
Iaj Loi Village - 3 tons of rice and 150 boxes of noodles (150 recipients)

Please click on the link below to view the distribution of 5 bags of rice in Ben Tre:
Con Chim Village - 5 bags of rice to 5 elderly families


Phát gạo Đắc Lắc - Tháng 1, ngày 3, 2014

Năm nay chương trình phát gạo Tết của chúng ta đặc biệt dành giúp những nạn nhận lũ lụt ở tỉnh Đắc Lắc.   Cám ơn các bạn thật nhiều đã góp một bàn tay để thực hiện chương trình này.

Chúng ta đã quyên được 15 tấn và 100 kí lô gạo và 755 thùng mì, và đã phát cho 755 gia đình nghèo.
Những người bản xứ chia xẻ với chúng ta là không những đây là cuộc phát gạo nhiều nhất từ trước tới nay ở Đắc Lắc mà còn là cuộc phát gạo tòan diện  cho tất cả cư dân nghèo không phân biệt màu da, sắc tộc, hay là quê sanh, quán ngụ.  Họ nói phần đông các hội khác thuộc dạng làm cho đồng hương, có nghĩa là  cho một nhóm người được sanh ra từ một vùng đất nào đó thôi.  Thí dụ dân Hà Tỉnh thì quyên góp cho người Hà Tỉnh, dân Ba Tri chỉ giúp người có quê quán ở Ba Tri, vân vân....   Vì thề, chỉ có nhóm nhỏ được giúp và người dân thiểu số ở đây thì càng ít có cơ hội để được giúp hơn.
Đắc Lắc là vùng kính tế mới quy tụ dân cư nghèo từ khắp miền sông núi Việt Nam.  Họ đến nơi đây vì không còn đường nào đi nữa,  Vì phần đông họ rất nghèo nên sự chọn lựa ai được gạo đã được làm hết sức tế nhị và cẩn thận để tránh bạo động.   Còn một l do dễ bạo động nữa là vì  họ là dân từ tứ xứ  nên không có cái tình chòm xóm đậm đà như những làng xã bình thường khác, cho nên họ không dễ dàng bỏ qua khi thấy hàng xóm họ được chọn mà họ cũng nghèo bằng vậy mà không được.

Vì thế, trong cuộc phát gạo này, tất cả cư dân trong sổ hộ nghèo đều được tham dự trong việc chọn lựa ai được nhận và họ biết rõ tại sao mình được chọn, hay không chọn. Không khí phát quà tuy đem lại nhiều niềm vui tiếng cười cho bao người nhưng cũng rất căng thẳng đến nổi  một anh nhân viên của xã được nhờ chở dùm 1 bao gạo về nhà bà cụ không có xe mà anh cũng không dám vì sợ bị hiểu lầm là anh lấy cho anh rồi sẽ có biểu tình xảy ra.   Chia sẻ với các bạn những câu chuyện nhỏ này để các bạn biết là từng bao gạo của chúng ta đã đến tay những gia đình thật nghèo.

Mọi người nhận gạo ai cũng rất biết ơn chúng ta.  Trong những nụ cười giòn tan cũng có những giọt lệ rơi vì sung sướng.  Và cũng như bao nhiêu cuộc phát gạo chúng ta đã làm qua, vẫn có những gia đình không có trong danh sách đến cầu may, âm thầm chờ đợi từ đầu cho tới cuối để rồi ra về trong thiểu não vì chúng ta không có dư bao gạo nào cả.

Một lần nữa xin cám ơn các bạn:
Anh Ly, Hieu Pham, Quang Lang, Khanh Rolla, Kelvin Tran, Nhu Nguyen, Mai Huong Nguyen, Mike and Nicole Nguyen, Tiffany Le, Phuong Tran, Nhu Nguyen ,Mong Diep Le, Cuc Hood, Lieu Thai, Michelle Nguyen, Che Tung, Phuong Khanh Nguyen, Xuan Hoa Pham, Hong Lien Che, Linh Trieu, Trinh Pham, Toan Bui, Michelle Mai Nguyen, Linda & Tanh Nguyen,Trina Nguyen, Long Tran & Hanh Pham, Phuong Mai Bui, Kim & Red Roberts, Dang Tho Tho, My Hanh Pham, Lam T Huong, Gia Đình Bùi Đắc Hùm, Johnny Q. Le, The Chu Family, The Baker Family, Son Quach, Dat Vo, Suong Pham, Melissa Le,  Tran Trinh Thy, và một số bạn ẩn danh .

Cám ơn các bạn thật nhiều đã giúp chúng tôi tặng cho những gia đình nghèo khổ này chút quà Xuân năm nay.   Cám ơn bạn cho họ hơi ấm của tình người, cơm nóng của gạo  mới, và niềm vui rộn ràng rất Xuân mà có lẽ không mấy lần được có trong đời.

Mời các bạn bấm vào những hàng dưới đây để xem hình phát gạo của 4 xã ở Đắc Lắc:

Hình ảnh chuẩn bị bỏ gạo lên và xuống xe tải

Ea Roc Village - 2 tấn gạo và 100 thùng mì  (100 gia đình nghèo)
La Lop Village - 6 tấn gạo và 300 thùng mì (300 gia đình nghèo)
Ia Rve Village - 4 tấn gạo và 200 thùng mì (300 gia đình nghèo)
Iaj Loi Village - 3 tấn gạo và 150 thùng mì (150 gia đình nghèo)

Và xin bấm vào hàng dưới đây để xem hình phát 5 phần gạo ở Bến Tre:
Cồn Chim - 5 phần gạo