2018 - Distributing Notebooks to the Needy Students

This year we distributed 85 bicycles and 15,240 notebooks to 11 schools  (7240 5-line notebooks to elementary students; 8000 4-line notebooks to junior high students).   In these 11 schools, there are 6 elementary schools and 5 junior high schools.  These schools were from 4 counties: Tay Ninh, Tra Vinh, Vinh Long, and Ben Tre.   There were 85 students receiving bicycles and 1124 students receiving notebooks.  Each  student in  elementary school got 10 notebooks (5-line type), and each student in junior high got 20 notebooks (4-line type). This is the amount  needed to last them through the entire school year.   Amongst the counties, Tay Ninh is farthest from where our staff are located.   It took our staff 3 days just to distribute in Tay Ninh alone because we had to go to the houses of each student who received a bicycle to take pictures and verify their poverty status.   Most of the students in the two Tay Ninh's elementary schools are on the county's poverty list so choosing only 10 to receive bicycles for each was very hard.  Many of our recipients were picked from the minority group or Vietnamese refugees who had returned home from Bien Ho in Cambodia  Most of the refugees don't have legal papers to stay, and thus cannot get any benefits even very poor.  The one benefit is that their children get to go to school.  Thus our help for them  was a long waited miracle.  Even the school staff was happy for them.   Some of the houses of the 85 students receiving bicycles in 4 counties look very nice.  We questioned why these students were picked and learned that some of these are Houses of Humanity, some are their neighbors' where they are allowed to stay temporarily, some are the home their parents built years ago when the family was making a good living, then the salt water overflowed into their farms and they lost everything and just the house is left.   The students receiving bicycles were picked by the teachers and principal of the school   We only came to each students' houses to verify their poverty status.  If any student was deemed as not meeting our low income criteria, we will ask the school to pick a new recipent, but usually this rarely happened.
This is our 11th anniversary for these projects.  Let's treasure each and every year that we can still do it  and try the best we can.  In these 11 years, you have touched thousands of youngsters' lives--making them happier, and for many, you have given them the opportunity to stay longer in school to be able to read and write. Hopefully we will be able to continue this mission for many more years.

Many thanks to the following friends who provided funding for the Notebook/Bicycle projects this year: 
Tiffany Thuy Le, Kazue Yamada & Phuc Pham, LA Pharmacy, Trina Nguyen, Binh Thi Nguyen, Anonymous Donor, PayPal Charitable Giving Fund, Quang Lang/New Generation Odyssey Inc, Kevin Nguyen, Hao Minh, Hao Nhien, Kim Thi, Trang Nghiem, Adrienne Tram Nguyen, Quỹ Từ Thiện của bà Lê Thị Thao, Jane Kim Do, Gia Minh Huy Ngô, Dennis Huy Ngô, Steve Huy Ngô, Thy Sinh H. Nguyen, Trina Nguyen, Ngọc Nga Nguyen , The Chu Family, The Baker Family, Hong Anh Ly, Kelvin XuanTran/Pham Thi Trọng, and Trần Trinh Thy.

And special thanks to Washington Trinh Quang Nguyen for translating the background of the 85 students receiving bicycles.  As you know, for every student receiving a bicycle, our staff came to his/her house to verify his/her living condition, to take pictures and to get his/her family background.  Every year, we look for volunteers to translate these students' backgrounds into English.  The translation process is very long and  tedious.  Thus, we are very appreciative when we have someone volunteering for  the task.   Once again, thank you Trình. Thank you very much.

Please click on the following links to view the notebook's distribution in each school:
Tân Hòa A Elementary, Tây Ninh district: 1200
Tân Hòa C  Elementary, Tây Ninh district: 1200
Huyển Hội Elementary, Trà Vinh  district: 1200
Bình Phước  Elementary,  Vĩnh Long  district: 1200
Hưng Khánh Trung A Elementary, Mõ Cày Bắc district: 1200
Linh Phung Elementary, Giồng Trôm district: 1240
Tân Hòa Junior High, Tây Ninh district: 1600
Huyển Hội Junior High, Trà Vinh  district: 1600
Bình Phước Junior High,  Vĩnh Long  district: 1600
Hưng Khánh Trung A Junior High, Mõ Cày Bắc district: 1600
Hoàng Lam Junior High, Giồng Trôm district: 1600


2018 - Phát Tập  Cho Các Em Học Sinh Nghèo

 Năm nay chúng ta đã phát ra 85 chiếc xe đạp và 15,240 quyển tập cho 11 trường.   Trong số này có 6 trường tiểu học và 5 trường trung cấp.   Các trường được phát ở  4 tỉnh: Tây Ninh, Trà Vinh, Vĩnh Long, và Bến Tre.   Có 85 em nhận được xe đạp và 1124 em nhận tập.  Mỗi em ở tiểu học được 10 quyển và những em lớp trung cấp được 20 quyển để đủ học trọn 1 năm.   Mỗi quyển vỡ cho các em tiểu học thì mỗi hàng có  5 ô ly, trong khi mỗi quyển vỡ cho các em ở trung cấp thì mỗi hàng có 4 ô ly, chúng ta đã mua theo quy định của bộ giáo dục.   
Trong các tỉnh thì Tây Ninh là xa nhất, các thiện nguyện viên phải đi 3 ngày mới phát xong vì chúng ta cần đến từng nhà của 20 em nhận xe đạp để chụp hình và duyệt xét hoàn cảnh của các em.   Các thiện nguyện chia xẻ  là hầu như đến 90% các em ở đây đều trong sổ hộ nghèo nên rất khó khăn để trường  chọn ra 20 em nhận xe đạp.  Một số lớn các em được chúng ta giúp đở là dân tộc thiểu số và Việt kiều bị trả về hay tự đi về từ vùng Biển Hồ ở Cambodia và ở lại Viêt Nam không có giấy tờ hợp pháp nên không được giúp đở dù rất nghèo.  Chỉ có các em nhỏ  là được đến trường học mà thôi.   Vì vậy sự giúp đở của chúng ta vô cùng được trông đợi, không chỉ từ gia đình các em mà của thầy cô giáo ở trường cảm thương hoàn cảnh của họ.  . Trong số hình nhà của 85 em nhận xe đạp trong 4 tỉnh, các bạn sẽ thấy có một số nhà nhìn khá giả làm bằng tường gạch, một số vì là nhà tình thương, một số chỉ là đang ở đậu nhà người quen hay chòm xóm, một số thì gia đình có một thời xưa ăn nên làm ra, nên đã xây được nhà gạch, rồi  sau này mùa màng bị thất nên đã nghèo đi , chỉ còn cái nhà mà thôi.   Các trường hợp này xảy ra từ sau vụ nước sông bị nhiểm mặn.  Các em nhận xe đạp được chọn ra do các thầy cô giáo và hiệu trưởng của mỗi trường.   Chúng ta không có tham dự vào việc chọn lựa, chúng ta chỉ đi đến nhà các em đã được chọn và kiểm duyệt lại mà thôi .  Nếu thấy hoàn cảnh không hợp tiêu chuẩn thì chúng ta sẽ nói trường chọn lại , nhưng trường hợp này ít xảy ra.
Năm nay là năm thứ 11 chúng ta đã làm chương trình này, làm càng lâu càng mệt giống như người càng lớn tuổi thì càng yếu sức vậy đó, vậy chúng ta hãy trân trọng từng năm qu y' báu này để mai đây trong hoàng hôn của cuộc đời, chúng ta mỗi người ở một góc trời nào đó, tuy không biết nhau nhưng khi lật trang web cũ nhìn lại những kỷ niệm đẹp chúng ta đã cùng tặng cho người, cho đời mà thấy ấm lòng các bạn nhé.

Xin chân thành cảm ơn các bạn sau đây đã tài trợ cho chương trình phát tập và xe đạp năm nay:
Tiffany Thuy Le, Kazue Yamada & Phuc Pham, LA Pharmacy, Trina Nguyen, Binh Thi Nguyen, Anonymous Donor, PayPal Charitable Giving Fund, Quang Lang/New Generation Odyssey Inc, Kevin Nguyen, Hao Minh, Hao Nhien, Kim Thi, Trang Nghiem, Adrienne Tram Nguyen, Quỹ Từ Thiện của bà Lê Thị Thao, Jane Kim Do, Gia Minh Huy Ngô, Dennis Huy Ngô, Steve Huy Ngô, Thy Sinh H. Nguyen, Trina Nguyen, Ngọc Nga Nguyen , The Chu Family, The Baker Family, Hong Anh Ly, Kelvin XuanTran/Pham Thi Trọng, and Trần Trinh Thy.
Và đặc biệt cảm ơn bạn Washington Trình Quang Nguyễn đã dịch dùm hoàn cảnh của 85 em nhận xe đạp.  Năm nào chúng ta cũng cần người phụ dịch những thông tin về gia cảnh của các em nhận xe đạp ra Anh ngữ.  Đây là loại dịch rất nhàm chán mà lại rất dài, vì thế chúng tôi rất biết ơn bạn nào chịu giúp đở.  Một lần nữa, cám ơn Trình thật nhiều nhé.

Mời các bạn bấm vào những đề mục dưới đây để xem hình phát xe tập của từng trường:
Trường tiểu học Tân Hòa A, huyện Tân Châu, tỉnh Tây Ninh, 1200
Trường tiểu học Tân Hòa C, huyện Tân Châu, tỉnh Tây Ninh, 1200
Trường tiểu học Huyển Hội A, tỉnh Trà Vinh, 1200
Trường tiểu học Bình Phước, tỉnh Vĩnh Long, 1200
Trường tiểu học Hưng Khánh Trung A, huyện Mõ Cày Bắc, tỉnh Bến Tre, 1200
Trường tiểu học Linh Phụng, huyện Giồng Trôm, tỉnh Bến Tre, 1240
Trường trung cấp Tân Hòa, huyện Tân Châu, tỉnh Tây Ninh, 1600
Trường trung cấp Huyển Hội, tỉnh Trà Vinh, 1600
Trường trung cấp Bình Phước, tỉnh Vĩnh Long, 1600
Trường trung cấp Hưng Khánh Trung A, huyện Mõ Cày Bắc, tỉnh Bến Tre, 1600
Trường trung cấp Hoàng Lam, huyện Giồng Trôm, tỉnh Bến Tre, 1600